Blogging With Gino

zondag 15 februari 2015

Valentijnsdag, commercieel gedoe of heel romantisch?

Rode rozen, chocolade, bloemen en andere romantische gebaren. Gisteren was het weer zover, Valentijnsdag! Een 'feest' dat volgens de online encyclopedie jaarlijks wordt gehouden op 14 februari om liefde en genegenheid voor anderen te vieren. Dit lezende zou je denken dat het puur gaat om het tonen van je gevoelens voor een ander. Tegenwoordig hoor je echter steeds meer geluiden dat het vieren van Valentijnsdag steeds meer commercieel gedoe zou zijn. Puur om de portemonnees van de winkeliers te spekken. Is het tegenwoordig echt meer een commercieel feest geworden, of ligt er toch nog een liefdevolle gedachte achter deze dag?

  De afgelopen dagen heb ik menig blog gelezen over Valentijnsdag. Een dag die volgens sommige alleen maar helpt herinneren aan het leven als een single, een dag vol hysterie en nutteloze prullaria, een periode waar je als puber vaak naar uit keek, maar tegenwoordig vooral de periode waar alles in de winkel 2x zo duur is. Ook in mijn omgeving hoor ik steeds meer signalen dat mensen er niks meer aan doen. Vrienden van mij die het maar 'vage shit' vinden en maar 'teveel gedoe'. Heeft het tegenwoordig dan echt niet meer zoveel met liefde te maken? Of ligt het er aan hoe iemand daar zelf in staat? 

Hoe vaak heb ik het volgende argument al niet gehoord: 'Valentijn? Wat een gedoe. Waarom zou je 1 dag in het jaar lief gaan doen tegen je partner, als je dat beter het hele jaar kunt doen?' Of hoeveel mensen zeggen liever een bloemetje op een spontaan moment te krijgen? Want daar heb je Valentijnsdag toch niet voor nodig? True, je hebt Valentijnsdag niet nodig om lief te doen tegen iemand waar je veel om geeft. Een bloemetje kan het hele jaar door. Maar gebeurt dit ook? Ik denk dat dit minder vaak gebeurt dan dat men eigenlijk zou willen en daarom Valentijnsdag aangrijpen om toch te laten zien dat ze wel degelijk van je houden. Ik denk dat je niet kan zeggen dat het alleen maar commercieel is, maar dat er toch echt wel uit liefde gehandeld wordt. Het ligt er maar net aan hoe jij hier zelf in staat.

Zelf las ik een tijd terug de uitspraak 'Actions speek louder than Words'. Een prachtige uitspraak die absoluut klopt. Niet alleen op het gebied van liefde, maar bijvoorbeeld ook in het dagelijks leven merk je dat situaties waarin je iets doet je beter bij blijven dan bijvoorbeeleen saai hoorcollege van 2 uur. Wanneer je iets doet blijft het je beter bij dan wanneer je iets wordt verteld. Zelf probeer ik het hele jaar door aan mijn vriendin te laten zien dat ik om der geef. Een spontaan bloemetje hier, een etentje daar, samen onverwachts naar de bios of een verrassingsweekendje in een hotel. Behalve te zeggen dat ik van der hou, wil ik haar ook laten zien dat ik graag bij haar ben en hoe belangrijk ze voor me is. Hier heb ik Valentijnsdag dus niet voor nodig, want ik ben ook van mening dat je buiten die dag om aandacht moet besteden aan je naasten. 

Wat doe ik dan met Valentijnsdag? Online word Valentijn ook wel beschreven als een dag waarop geliefden elkaar extra aandacht geven met cadeautjes, bloemen of kaarten. De ander extra aandacht geven is precies wat ik doe op deze dag. Niet uit het idee om iets te willen kopen, maar om diegene waar ik zo veel om geef eens extra in het zonnetje te zetten. Op deze dag doe ik er een schepje boven op om nog maar eens extra te laten zien hoe belangrijk de ander is.

Kort samengevat, want ik merk alweer dat ik teveel aan het praten ben, ben ik van mening dat Valentijnsdag niet de enige dag hoort te zien waarop je de liefde toont aan een ander. Ik ben echter ook van mening dat het hierdoor niet gelijk een commerciële bezigheid wordt waar het puur gaat om het kopen van cadeautjes. Ik zie het als een gelegenheid om nog een keer extra te laten weten, buiten die 364 andere dagen om, hoeveel je om een ander geeft. Een extra moment waarop je even lekker van elkaar kunt genieten. De meningen zijn hier natuurlijk over verdeeld, en ik denk dat dit komt door hoe je er zelf in staat en hoe er in jouw omgeving wordt omgegaan met deze dag. Wij zien het tegenwoordig al snel als een dag waarop het gaat om de liefde voor je partner, waardoor iedereen zonder relatie buiten de boot zou vallen. Valentijn gaat echter om het tonen van je liefde voor een ander. Een 'ander' die niet per se je partner moet zijn, maar ook je ouders, opa en oma, vrienden/vriendinnen of iemand anders waar je veel om geeft! 

Misschien een leuk 'extraatje': datingsites Lexa en Relatieplanet zagen Valentijnsdag als dé kans om nieuwe leden te werven!


Wat vind jij van Valentijnsdag?

6 opmerkingen:

 1. Ik vind het fijn om jouw blogs te lezen, je zet precies neer wat ik denk. Even tussendoor, ik denk dat jij in de ogen van vele meiden de perfecte vriend bent. Toch vind ik het erg om te zien dat bloemen op dit soort dagen duurder zijn, moet dat nou echt. Ondanks alles vind ik het toch een normale dag met een naambordje - komt vast omdat ik happy single ben, maar ik ben het met je eens dat valentijnsdag niet alleen maar commercieel is.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Fijn om te lezen dat je met veel plezier mijn blogs leest, dat zie ik als een mooi compliment! :) Ja, wat dat betreft is het voor winkels natuurlijk de perfecte dag om de kassa te laten rinkelen. Gelukkig dat dit de mensen er niet van weerhoud om toch een bloemetje voor elkaar te kopen :) Ja, ik snap wat je bedoeld hoor, het is één dag en daarna gaat iedereen weer vrolijk verder met het dagelijks leven. Ondanks dat je happy single bent, zag ik op je blog dat je toch een leuke dag hebt gehad! :)

   Verwijderen
 2. Je kan mooi schrijven!

  Ik vind het heel jammer om te zien dat mensen denken dat Valentijnsdag alleen maar om winkels gaat die geld verdienen en daarom op die dag niks doen met hun geliefde. Zelf ben ik dan wel single, maar ik neem Valentijnsdag wel serieus... Ik vind het een heel mooi idee dat je op die dag extra liefde kunt geven aan je geliefde.
  Ik zelf heb ook een stukje over Valentijnsdag geschreven op mijn blog.

  Vintagemoniquereinds.blogspot.nl

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewell! :) Je hoeft inderdaad geen relatie te hebben om te genieten van Valentijnsdag :) En waarom zou je de kans op een dagje met wat extra liefde niet met beide handen aanpakken?

   Ik ga je blog lezen!

   Verwijderen
 3. Valentijnsdag vind ik persoonlijk wel een leuke kans om iets leuks te gaan doen, en elkaar een kleinigheidje te geven.
  Maar ik pak het nooit groots uit en eigenlijk zou het elke dag wel kunnen :)

  Ik heb je genomineerd voor de Liebster Award, voor meer info en de vragen die hierbij horen: klik hier - http://dinjadonut.blogspot.nl/2015/02/liebster-award-2.html

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is zeker een leuke kans, en hoe groot je het maakt kun je natuurlijk helemaal zelf kiezen :) Bedankt voor de nominatie, super leuk! Ik ga hem binnenkort plaatsen! :)

   Verwijderen