Blogging With Gino

vrijdag 10 april 2015

Trakteren: Toen en Nu

Kunnen jullie het je nog herinneren? Het moment dat je jarig was en je mocht trakteren op school? Zelf was ik (en ook een groot deel mijn moeder) de avond voor het trakteren altijd uren bezig met het in elkaar 'knutselen' van een traktatie. Ik kan me nog herinneren dat ik Chinese poppetjes ging trakteren van mandarijntjes en gevlochten dropveters. Of iglo's met Eskimo's. Wat ze in ieder geval altijd gemeen hadden was het feit dat er gezonde dingen in mijn traktaties zaten. Waar en natuurlijk uitzonderingen waren in enkele zakjes chips en ijsjes van mensen die rond de zomer jarig waren , had elke traktatie in de school wel een gezond tintje. Tegenwoordig is dit echter een heel ander verhaal.

Doordat ik nu al 4 jaar achter elkaar stageloop op basisscholen, heb ik al heel veel traktaties voorbij zien komen. Hoe die er tegenwoordig uitzien? Zakjes chips, snoep, spekjes, cake, muffins, ijsjes, chocolade, zoete broodjes, en andere zoete troep. Je kunt het zo gek niet bedenken of het wordt uitgedeeld bij een verjaardag. Dit komt zowel voor op binnenstadsscholen als dorpsscholen, en dat in een tijd waar er veel overgewicht is bij kinderen. Ik dacht dat ik ondertussen alles wel gezien had wat betreft traktaties, tot ik het volgende berichtje via Whatsapp kreeg:


Ik moest zo hard lachen toen ik dit kreeg, dit kan toch niet waar zijn? Nadat duidelijk werd dat het niet om een grap ging, was het eerst dat ik me afvroeg: Waarom? Tegenwoordig hebben veel basisscholen (vooral 'Lekker Fit' scholen) boeken/ideeën bij de conciërge liggen vol met leuke maar vooral gezonde traktaties. Deze traktaties zijn zo creatief dat het er, naast dat het heel goed voor je is, ook nog eens enorm leuk uit ziet. Daarnaast zijn er ook nog genoeg gezonde traktatie ideeën te vinden op internet. Ik kon maar niet bedenken waarom de ouders van dit kind er voor kozen om KFC te trakteren. Ik heb het even opgezocht en het lijkt hier om KFC kindermenu's te gaan, die afgerond €4,- per menu kosten. Er vanuit gaande dat een klas in Rotterdam gemiddeld 25 tot 30 kinderen heeft, zou dit dus betekenen dat de ouders minimaal €100,- (!) kwijt waren aan deze traktatie. Hoe bizar is dat?! Ik durfde bijna niet te vragen wat hij aan de leraren had gegeven tijdens het rondgaan van de klassen, maar heb dit toch gedaan. Wat het antwoord was? Kippenpootjes...

Er zijn tegenwoordig zoveel kinderen met overgewicht waardoor er allerlei projecten, zoals Lekker Fit, zijn gestart om dit aantal naar beneden te brengen. Ik snap dan op de eerste plaats niet waarom ouders dan met dit soort traktaties komen aanzetten, maar op de tweede plaats ook niet waarom de school het toelaat. Ik vertelde net al dat er ook online genoeg gezonde traktaties te vinden zijn, en daarom zet ik hier 3 sites op een rijtje:

1. Gezond Trakteren
2. Party Kids
3. Gezonde Traktatie


Hoe denken jullie over dit onderwerp?

Wat trakteerde jij vroeger?

13 opmerkingen:

 1. Wat interessant om dit te lezen! Vind het eigenlijk erg leuk om je ervaringen in het onderwijs te lezen ;) Ik moet zeggen dat toen ik op de basisschool zat er al niet echt meer gezonde traktaties waren hoor, maar het waren nog wel creatieve traktaties, zoals een snoepketting met van die ring chips eraan. Ik kan me nog herinneren dat ik altijd met iets nieuws wilde komen haha. Dus besloot ik op de basisschool pannenkoeken te trakteren. Die pannenkoek rolde we dan op en sneden we vervolgens in vijf stukjes en die vijf stukjes deden we dan aan een saté prikker. Ook niet mega gezond, maar ach. Ik was jarig toch?;p

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hahaha, ja, dat origineel willen zijn herken ik wel! Vond een los zakje snoep of chips altijd zo afgezaagd. Een verjaardag is natuurlijk een feestdag en dan mag er best eens iets minder gezonds gegeten worden. Alleen is een KFC menu wel heel erg overdreven haha

   Verwijderen
 2. Wow, een heel KFC menu als traktatie? Daar gaan me de oren van flapperen. Ik trakteerde vroeger meestal een fruitspiesje met een druif, aardbei, stukje meloen en kiwi. Mijn moeder pakte dan een halve krop sla in in aluminiumfolie en stak daar alle spiezen in.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Om eerlijk te zijn kan ik het nu nog steeds niet helemaal geloven dat dit echt gebeurd is haha. Zulke fruit traktaties zijn altijd lekker en zien er ook nog eens heel vrolijk uit met die kleurtjes!

   Verwijderen
 3. Nee joh toch geen KFC menu??
  Vroeger was het "slechtste" nog een zakje chips of een cakeje.
  De enige traktatie die ik heb uitgedeeld en die me bij is gebleven is dat ik een keer een oude theedoos had omgetoverd tot schatkist en dus die kleine schatkist-snoepjes uitdeelde.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jaaa, die schatkistsnoepjes hahaha, jeetje dat is lang geleden dat ik die op heb. Superleuk idee met die theedoos :) En het begrip van een 'slechte' traktatie is inderdaad behoorlijk veranderd!

   Verwijderen
 4. Dit komt mij persoonlijk heel bekend voor, want in mijn tijd werd ook al bijna alleen zoetigheid uitgedeeld. Ik kan me eigenlijk ook niet herinneren dat er ooit iets gezonds is uitgedeeld, maar goed de leraar kreeg dan altijd een fles wijn of een stuk chocolade.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jeetje, een hele fles wijn? Dat is ook weer zo'n uiterste waarvan ik denk: waarom? Het kan natuurlijk heel lekker zijn, maar ik vind het persoonlijk niet zo geschikt als traktatie haha

   Verwijderen
 5. Een heel KFC-menu. Gatverdamme, doe dan McDonalds!
  Nee maar serieus, wat er tegenwoordig wordt uitgedeeld is inderdaad bizar hoor! Ik trakteerde volgens mij ook iets met worstjes en kaasjes op een stokje hahaha, hele avond van tevoren die dingen in elkaar knutselen met moeders :P

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hahaha, ja, dan krijg je er tenminste nog een speeltje bij :P Die avonden traktaties in elkaar zetten vond ik altijd erg gezellig, en heel lekker... want ze moesten natuurlijk wel voorgeproefd worden haha

   Verwijderen
 6. Wat leuk om te lezen! Ik gaf vaak iedereen een Kinder Surprise Ei xD Of ik nam kleine dingetjes mee van vakantie :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hahaha, is wel slim: dan heb je iets lekkers en een speeltje :P Die souvenirtjes vind ik wel een heel origineel idee!

   Verwijderen
 7. Het is niet de eerste keer dat ik erover lees. Ik ben natuurlijk zelf al even uit school, dus ik heb geen flauw idee hoe het eraan toe gaat! Wel jammer natuurlijk, dat ouders elkaar zo willen overtreffen. Want er zijn altijd ouders bij die dat niet kunnen. En dan heb je natuurlijk het gezondheidsaspect nog, zoals je zei!

  BeantwoordenVerwijderen