Blogging With Gino

vrijdag 20 maart 2015

Pssst, weet jij het antwoord op vraag 7?

Wie kent het niet: spieken! Op alle scholen komt het wel voor: het net iets extra naar voren leunen om bij je overbuurvrouw te kijken, dat hele kleine spiekbriefje stiekem uit je etui halen, je gemaakte aantekeningen verstoppen in de vensterbank, het fluisteren naar je maatje of het gebruiken van signalen. Dit zijn maar enkele voorbeelden van spieken die we zowel op de basisschool als op de middelbare school tegenkomen. Hoever ben je bereid om te gaan voor dat goede cijfer? In Nederland vinden wij het (terecht) bizar dat er eindexamens uit kluizen worden gejat voor die voldoende, maar het kan dus nog veel gekker...

Dat bewijst de Indiase staat Bihar, waar vandaag 1,4 miljoen studenten aan hun examens zijn begonnen. Waar er in Nederland meerdere surveillanten of docenten langs de tafels marcheren om de boel in de gaten te houden, gaat het er in India net iets anders aan toe. Waar wij in Nederland ons best doen om de briefjes zo onopgemerkt mogelijk door te geven, laat onderstaande foto zien dat ze daar in India geen moeite voor doen:


Toen ik dit vanmiddag voorbij zag komen op het NOS Journaal duurde het even voor ik door had dat deze beklimmingen te maken hadden met het spieken bij eindexamens. Zoals te zien is klimmen de 'spiek hulpverleners' met gevaar voor eigen leven wel 3 of 4 verdiepingen omhoog om dat ene spiekbriefje af te kunnen leveren aan een student. Je zou zeggen dat hier toch wel iets aan gedaan zou worden, helemaal omdat het zo opzichtig gebeurd. Niets is minder waar. Ondanks dat er een heuse anti-spiekwet geldt gebeuren deze praktijken onder de ogen van de politie. Volgens de omstanders komt dit doordat de politie vrij makkelijk omkoopbaar is, dus waarom zou je er als leraar dan iets van zeggen?

Ik moet zeggen dat ik dit toch wel het toppunt vind. Als zelfs de minister van onderwijs uit Bihar aangeeft dat dit niet te voorkomen is omdat elke student gemiddeld zo'n 4 tot 5 handlangers heeft. Ik denk dat we raar zouden opkijken als we opeens ouders, buren, neven en nichten bij Nederlandse scholen omhoog zouden zien klimmen om een spiekbriefje door te geven. Overigens denk ik dat de politie al snel aanwezig zou zijn om iedereen van de muur af te halen en hup dat politiebusje in te duwen. Wanneer ik zelf voor de klas sta merk ik ook dat er soms een kind net iets te lang naar zijn buurman aan het kijken is. Een lang aanhoudende blik is vervolgens voldoende om te laten weten dat je het gezien hebt, en hij de volgende keer de pineut is. Laten we het in ons kikkerlandje maar gewoon houden bij dat kleine opgerolde spiekbriefje aan de binnenkant van je pen en deze klim en klauterpraktijken overlaten aan de inwoners van Bihar.

Heb jij vroeger wel eens gespiekt? 
Wat was jouw 'Spiek Tactiek'?

10 opmerkingen:

 1. Wat een leuk stukje! Leuk trouwens dat je docent bent, op de basisschool of middelbare eigenlijk? Als ik eerlijk ben keek ik ook wel eens af, haha. Maar het gekke is, ik keek niet af om vervolgens het antwoord over te nemen. Ik keek af om te zien of mijn buurvrouw/man hetzelfde antwoord had als mij, zodat ik zeker wist dat ik het goed had haha. Als diegene toch een ander antwoord had, keek ik nog eens naar mijn antwoord en was ik er eigenlijk altijd van overtuigd dat mijn antwoord goed was, haha. Eigenlijk had ik er helemaal niks aan, maar toch keek ik vaak haha. Ik dwaal een beetje af haha, maar wat ik wilde zeggen, erg leuk stukje! En wat bizar trouwens dat dit in india gebeurt inderdaad.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankje! :) Officieel ben ik nog geen docent haha. Ben nu bezig met het afronden van de opleiding om gym te mogen geven op de basisschool, en na de zomer begin ik met mijn afstudeerstage voor leerkracht basisonderwijs :) Hahaha, daar schiet je uiteindelijk niet zo veel mee op nee ;p Zelf was ik altijd net iets te bang om betrapt te worden met een spiekbriefje, dus hield ik het bij af en toe een gluur bij de buurman. Ja, maar uiteindelijk is een diploma gehaald in Bahir dus niet zo veel waard haha

   Verwijderen
 2. Als je spiekt, doe het dan goed toch haha!
  Ik heb volgens mij echt nog nooit gespiekt, en een poging tot spieken mislukte toch wel (had een keer woordjes op mijn hand geschreven maar tja dat vervaagt natuurlijk).
  Gewoon leren is de beste optie ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hahaha, was altijd bang dat als ik het een keer op mijn hand zou schrijven, er net iemand zou komen controleren :') Dus dan kun je inderdaad beter leren :p

   Verwijderen
 3. Whaha wat een leuk stukje, bizar gewoon! Ik was één van die slechterds die zoveel mogelijk info in mijn grafische rekenmachine plantte bij scheikunde/economie toetsen enzo. Oh the memories.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankje! :) Jaa, dat waren handige dingen! Bij ons gingen ze alleen eerst je grafische rekenmachine controleren voor de toets begon als het geen wiskunde was haha. Je moest je aantekeningen dus goed verstoppen in je GR :')

   Verwijderen
 4. Hahah, ik heb hier zo hard om moeten lachen! Wat BRILJANT, 4 a 5 handlangers die je willen helpen, ik kan me inderdaad niet voorstellen dat het hier in Nederland ooit zou kunnen gebeuren. Ik heb zelf nooit gespiekt, ik was véél te bang dat ik gesnapt zou worden! Tof geschreven.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel! :) Jaa, de angst om gesnapt te worden was bij mij ook aanwezig haha. Op de een of andere manier vond ik de leraren net iets te lang naar mij kijken tijdens de toetsen haha :')

   Verwijderen
 5. Dat meen je niet! Ongelooflijk dat het gebeurt. Ik heb 1 keertje geprobeerd te spieken en ik had gelijkeen 4 op zak (blijkbaar was ik er niet zo goed in). Nooit meer doe ik dat, dat was echt de perfecte les.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, dat dacht ik ook toen ik het voorbij zag komen. Bizar gewoon! Oei, dan heb je inderdaad gelijk je lesje geleerd haha. Ik ben zelf die enkele keren nooit betrapt gelukkig

   Verwijderen