Blogging With Gino

vrijdag 27 maart 2015

Een boekje opendoen #1

'Een boekje opendoen', iets wat ik vroeger nooit veel deed. Als kind was ik dol op het lezen van boeken. Ik kan me nog herinneren dat ik in groep 4 een wedstrijd hield met een vriend wie als eerste alle AVI boekjes had uitgelezen (ieder zo zijn hobby zullen we maar zeggen..). Uiteindelijk bleek het iets tijdelijks te zijn, want sinds de middelbare school had ik een bloedhekel aan lezen. Ik vond boeken zo ontzettend langdradig en er werd zo om het doel van het verhaal heen gepraat, dat het al snel mijn aandacht verloor. Misschien was lezen gewoon niet mijn ding, of misschien had ik gewoon het juiste boek nog niet gevonden. Of lag het toch ergens anders aan?Een aantal jaar geleden was ik weer eens koos inspiratieloos bij het bedenken van een kerstcadeautje. Toen ik een jaar later geen inspiratie had voor een kerstcadeautje. Ik herinnerde me dat ik een boekverfilming had gezien, waarvan het onderwerp me heel erg aansprak. Ik besloot toen maar om de hele boekenserie te vragen. Als je het dan doet, moet je het gelijk goed doen toch? De boeken waren in het Engels, maar met mijn Britse roots zou dat geen probleem moeten zijn. Laat dat nou precies de oorzaak zijn dat ik lezen nooit leuk vond: de taal! Engelse boeken zijn naar mijn idee er veel meer op gericht om de lezer te amuseren en het gevoel te geven dat hij echt in het verhaal zit. Er wordt niet eindeloos om het doel van het verhaal heen gepraat waardoor de spanning er in blijft zitten. Sindsdien verslond ik het ene Engelse boek na het andere en staat mijn boekenkast vol met waar hij voor dient: boeken!

Ik ben op dit moment zo gewend om in het Engels te lezen, dat ik het niet meer voor elkaar krijg om een Nederlands boek te lezen. Een jaar geleden kreeg ik de Nederlandse vertaling van het boek Under the Dome van Stephen King. Ik vond de serie heel tof, maar om de een of andere reden lukte het niet eens om het een bladzijde uit te houden. Omdat ik op dit moment weer met een hele leuke boekenserie bezig ben, leek het mij leuk om een top 5 te maken. Omdat ik tijdens het schrijven mer dat ik er veel te veel over wil en kan vertellen, zal ik elke week 1 serie bekend maken. Dit om te voorkomen dat je blaren op je vingers krijgt van het scrollen ;) Vandaag dus het begin, met op nummer 1 natuurlijk de boekenserie die alles deed veranderen ;)

Percy Jackson
Percy Jackson is de hoofdpersoon uit de serie 'Percy Jackson and the Olympians' en één van de hoofdpersonen uit de vervolgserie 'The Heroes of Olympus'. Percy Jackson is een demigod, half mens half god. Zijn vader is namelijk niemand minder dan de Griekse god Poseidon. De eerste serie bestaat uit 5 delen waarin hij samen met zijn vrienden strijdt tegen het herrijzen van titaan Kronos. In hun missie om dit te voorkomen beleven ze allerlei avonturen die gerelateerd zijn aan de Griekse Mythologie. Hoewel ik vroeger nooit echt interesse had in geschiedenis, ik haalde hier ook regelmatig slechte cijfers voor, interesseerde dit onderwerp me wel behoorlijk. Buiten de verhaallijn om leerde je stukjes van de verhalen van de mythische personages die in het boek voorkomen. Dit boek heeft er echt voor gezorgd dat ik lezen leuk ben gaan vinden. In een week had ik 2 boeken versleten, en het duurde niet lang voordat ik de andere boeken ook uit had. In de vervolgserie (ook 5 delen) mengt de Griekse mythologie zich met de Romeinse. Aangezien de Griekse en Romeinse goden een directe link hebben met elkaar, was dit een logisch bruggetje. In het vervolg gaat Percy Jackson samen met 6 andere demigoden (Romeins en Grieks) op missie om het herrijzen van oergod Gaia te voorkomen. De poging van haar zoon Kronos leek slechts het begin, en het lot van de wereld hangt af van de 7 vrienden. Het is een enorm leuke serie met veel spanning waardoor je wilt blijven lezen. De boeken zijn geschreven door Rick Riordan.

Verfilming

Doordat de eerste serie zo enorm goed verkocht, besloten filmmakers om de boeken te verfilmen. Het eerste deel genaamd 'The Lightning Thief' verscheen onder leiding van de makers van o.a. Harry potter in februari 2010 op het witte doek. In dit deel ontdekt Percy dat hij niet een gewone jonge is, maar beschikt over speciale gaven. Ondertussen word hij beschuldig van het stelen van de 'bliksemschicht' van Zeus en moet hij bewijzen dat hij onschuldig is. Hoewel de eerste film zowel binnen als buiten Amerika behoorlijk wat geld opleverde, waren de meningen van de critici gemengd. Nadat het een tijdje stil was rondom het tweede deel, kwam in augustus 2013 dan eindelijk het tweede deel in de bioscopen: 'The Sea of Monsters'. De demigoden wonen op een plek genaamd 'Camp Halfblood'. Dit kamp wordt beschermd door een magische barrière, waardoor ze veilig zijn voor alle mythische wezen. Op het moment dat deze barrière breekt, moeten ze opzoek naar een manier om het schild te herstellen. Hun enige mogelijkheid?Het vinden van het Gulden Vlies. In de landen buiten Amerika werd de film goed ontvangen en bracht het weer aardig wat centen in het laatje. In Amarika zelf waren ze echter wat minder enthousiast en bleven de inkomsten laag. Dit is de reden dat het tot op de dag van vandaag nog onzeker is of de verfilming van deel 3 zal plaatsvinden. Ik blijf in ieder geval hoop houden op een derde verfilming!


Volgende week ga ik de nummer 2 in mijn lijst behandelen: The Maze Runner!

Wat is jouw favoriete boekenserie? 
Kende jij de Percy Jackson serie?6 opmerkingen:

 1. Ik kende deze serie helemaal niet!
  Wat ik geweldige boeken vind, zijn de Discworld boeken :D Super grappig maar met een serieuze ondertoon.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Met Percy Jackson en Maze Runner in de top 5 kan ik niet anders concluderen dan dat je een geweldige boeken smaak hebt, haha! Leuk dat je het lezen weer herontdekt hebt!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankje :) Mijn ouders waren ook zeer verbaasd toen ik opeens boeken voor kerst en verjaardag begon te vragen haha

   Verwijderen
 3. Wat leuk dat je boeken leest! Ik ken weinig jongens die dat doen :) En ik heb alleen de eerste film van Percy Jackson gezien maar de boeken nooit gelezen en het vervolg ook niet gezien, ben wel benieuwd nu want ik vond Harry Potter bijv geweldig en hou wel van dat soort Fantasy boeken :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoe vond je de verfilming van het eerste deel? Het zit inderdaad een beetje in dezelfde hoek als Harry Potter. Het eerste deel was ook van dezelfde regisseur, waardoor er kritiek was dat het teveel 'Harry Potter achtig' zou zijn. Mocht je ooit nog leesvoer nodig hebben, dan zou ik deze serie zeker aanraden!

   Verwijderen