Blogging With Gino

woensdag 18 maart 2015

To vote, or not to vote?

Vandaag is het 18 maart en dat betekent dat er gestemd mag worden! Ditmaal mag je naar de stembus voor de Provinciale staten- en de Waterschapsverkiezingen. De waterwatte? Ja, zo politiek geïnteresseerd als ik ben (ahum, niet dus), heb ik even moeten opzoeken wat dit nou precies inhoud. Zoals beschreven op de site van de Rijksoverheid zijn de waterschappen verantwoordelijk voor het waterbeheer in Nederland. Kortom: zij zorgen voor de aanvoer en afvoer van het water, het zuiveren van rioolwater en onderhoud van waterkeringen zoals dijken en duinen. Belangrijk toch? Uiteraard, maar of het nou aan mij is om te bepalen hoeveel geld daar aan word uitgegeven? De vraag is dus: stemmen of niet?

Nee
Ik heb besloten om niet te gaan stemmen. Op de eerste plaats heb ik echt de ballen verstand van politiek. Leuk die debatten op tv, maar na 5 minuten geluisterd te hebben naar al die dure woorden erger ik me alweer aan het feit dat er alleen maar door elkaar gepraat wordt. Maar dat is toch debatteren? Survival of the fittest? Dit zal ongetwijfeld zo zijn, want degene met de grootste mond wint, maar het is niet mijn ding. Zoals ik hierboven al beschreef denk ik niet dat het aan mij is om te bepalen hoeveel er word uitgegeven aan de waterschappen. Het zijn belangrijke punten waar ze zich mee bezig houden, maar hoe bepaal ik of daar meer of minder geld aan besteed moet worden?

Is dat niet zonde van je 'stem'?
Dat argument heb ik de afgelopen tijd heel vaak voorbij zien komen. Je hebt het recht om te stemmen, dus doe hier iets mee! We mogen als Nederlanders blij zijn dat we onze stem mogen laten horen, dus is het zonde als je hier niet mee doet. Dit zijn uitspraken waar ik toch een beetje allergisch voor begin te worden. Ja, natuurlijk is het enorm fijn dat we inspraak hebben door middel van het stemrecht, maar moet dat een reden zijn om te stemmen? Persoonlijk vind ik dat wanneer dit de reden is dat je gaat stemmen, je alleen stemt om het stemmen. Ingewikkelde zin, maar jullie snappen wel wat ik bedoel toch? Stemmen omdat het kan en niet omdat je ergens voor staat, dat noem ik pas zonde van je stem. Ik ben zelf niet zo thuis in de politiek en heb me er deze verkiezingen ook niet in verdiept (het is 'maar' voor de Provinciale staten..), dus zou ik het zonde vinden als ik ergens op stem zonder echt te weten waar het voor staat.

Maar die Provinciale Staten hebben toch ook invloed op het hele land?
Ja, dat klopt! Het is me door het thuisfront meerdere malen benadrukt: De gekozen leden van de Provinciale Staten kiezen op 26 mei de 75 leden van de eerste kamer. Deze verkiezingen hebben indirect dus invloed op het hele land. Dit is voor mij echter geen reden om nu te gaan stemmen. Of ik dan helemaal nooit stem? Jawel hoor, tijdens de landelijke verkiezingen ga ook ik naar de stembussen. Ik stem dan echter alleen bewust op een partij en niet op een persoon. De laatste keer heb ik gekeken naar de partij die het meeste zou gaan betekenen voor het onderwijs. Een logische keuze als je bedenkt dat het de bedoeling is dat ik in die sector werkzaam ga zijn. Hoe ik dan mijn keuze voor een persoon bepaal? Tja, ik kijk gewoon naar welke naam ik grappig/leuk vind..

Al gedacht aan de Stemwijzer?
Ja, vandaag heb ik een bezoekje gebracht aan de online Stemwijzer. Wat daar uitkwam was zoals altijd weer om te lachen. Zo zou op nummer 4 de partij 'Jezus Leeft' goed bij mij passen. Ik wil niemand beledigen, maar is dit serieus een partij? Ik heb me laten vertellen dat deze partij is opgericht door een man, die een proces aanspande omdat hij de tekst 'Jezus Leeft' van zijn dak af moest halen. Tja, dan richt je natuurlijk een politieke partij op! Wie er dan op nummer 1 stond? Dat was de PvdA, en laat ik Diederik Samson nou net een van de grootste, schijnheiligste kwal uit de politiek vinden. No vote for him! Maar aan de andere kant, is een stemwijzer met stellingen als 'In Holland mogen geen veestallen komen die groter zijn dan 1,5 hectare' wel serieus te nemen? Het zal mij eerlijk gezegd een zorg zijn hoe groot een veestal wel of niet mag zijn.

Ik blijf vandaag thuis, maar wat doe jij?
Ga jij stemmen?

6 opmerkingen:

 1. Niet dat ik de ballen verstand van politiek heb (laat staan dat het me ook iets boeit), ik ga toch stemmen, zodat mijn stem niet naar de grootste partij gaat (of is dat een fabeltje?).
  Bij mijn stemwijzer kwam Groenlinks en Partij voor de Dieren eruit, nu nog bedenken welke van de twee mijn stem krijgt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is een verhaal dat wel eens naar boven komt, maar is inderdaad een fabeltje. Ik heb het voor de zekerheid nog even nagekeken, en volgens de Rijksoverheid ( http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/verkiezingen/vraag-en-antwoord/hoe-kan-ik-blanco-stemmen-bij-een-verkiezing.html ) is het een misvatting dat dan je stem naar de grootste partij gaat. Succes met stemmen! :)

   Verwijderen
 2. Omg hahaha zo herkenbaar. Mijn moeder zei laatst ook dat ik niet kan stemmen omdat ik nu niet in Nederland ben, maar dat het toch maar voor de Provinciale staten- en de Waterschapsverkiezingen zou zijn. De watte?! was idd mijn reactie. Ik zou me echt als een brave volwassene (ieuw, dat woord) wat meer in politiek moeten verdiepen maar ugh :(

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hahaha, misschien is het juist wel heel volwassen om niet te stemmen als je niet goed weet waarom je op iemand zou stemmen. Zag gister op tv een oudere vrouw de vraag op wie ze gestemd had beantwoorden met: "Dat weet ik eigenlijk niet, ik heb dus maar wat gedaan. Ik had geen idee waar het over ging". Tja, dat is dan ook niet echt een nuttige stem haha :')

   Verwijderen
 3. Ik ben wel gaan stemmen. Al heb ik me er pas een dag van te voren in verdiept. Het leek me toen toch wel belangrijk dus ja heb gestemd. Niet dat ik het gevoel heb dat het veel uitmaakt ;).

  elisabethsmusthaves.com

  Leuke blog trouwens!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ach, als je gestemd hebt, dan mag je klagen over de uitslag zeggen ze toch? haha ;) Dankje, ik ga ook een kijkje nemen op jouw blog! :)

   Verwijderen